Jalkineiden ja lattioiden testaus

Taas on se aika vuodesta, kun lattia ja/tai jalkineet eivät mene säännöllisistä testeistä läpi. Virhe voi löytyä jalkineesta, lattiasta tai näiden yhteensopivuudesta, mutta myös mittausmenetelmissä ja tulkinnoissa on melkoisesti vaihtelua. Mikäli standardin mukaisessa ESD-hallintaohjelman suunnitelmassa valitaan henkilö-jalkine-lattia-järjestelmä käyttöön, standardin vaatimukset astuvat silloin voimaan [1].

Jalkineille ja lattioille on asetettu toisistaan riippumattomat vaatimukset tuotehyväksyntään ja jatkuvaan seurantaan. Toisin sanoen henkilö-jalkine-lattia-järjestelmään kuuluvien ESD-hallintatavikkeiden vaatimuksenmukaisuus ei välttämättä tarkoita sitä, että järjestelmä olisi toimiva kokonaisuus. Järjestelmän mittausten perusteella ei myöskään voi todeta onko lattia tai jalkine vaatimusten mukainen (2016).

Tuotehyväksyntä:

  • Lattia: Rg < 1 GΩ [1, 2]
  • Jalkine: Rg ≤ 100 MΩ [1, 3]
  • Henkilö-jalkine-lattia-järjestelmä: Rg < 1 GΩ ja henkilön potentiaali < 100 V    (viiden suurimman arvon keskiarvo) [1, 4]

Kelpoisuuden todentaminen:

  • henkilö-jalkine-järjestelmä: Rg < 100 MΩ [1]
  • Lattia: Rg < 1 GΩ [1, 2]

Vihje 1: Uusia lattioita tilattaessa on hyvä pyytää toimittajalta etukäteen tiedot siitä, millä jalkineilla järjestelmän toimivuus toteutuu käytännössä myös kuivissa olosuhteissa. Takuukysymykset kannattaa lisäksi selvittää ennen tilausta.

Vihje 2: Lattioiden koeasennusten ja referenssien arviointien avulla voidaan säästyä ikäviltä jatkotoimenpiteiltä ja lisäkustannuksilta.

Vihje 3: Jalkineita valittaessa on johdonmukaista selvittää onko IEC 61340-4-3 mukaiset luokitustestit tehty kyseiselle tuotteelle.

Vihje 4: Mittalaitteissa saattaa olla erityispiirteitä, jotka vaikeuttavat ongelmatilanteiden asianmukaista selvittämistä.

Vihje 5: Mittausmenetelmiin, standardeihin ja virhearviointiin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen korjaavien toimenpiteiden toteuttamista.

[1] IEC 61340-5-1 Protection of electronic devices from electrostatic phenomena

[2] IEC 61340-4-1 Standard test methods for specific applications – Electrical resistance of floor coverings and installed floors

[3] IEC 61340-4-3 Standard test methods for specific applications – Footwear

[4] IEC 61340-4-5 Standard test methods for specific applications – Methods for characterizing the electrostatic protection of footwear and flooring in combination with a person

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close