Kansainvälistä ESD-osaamista

34. EOS/ESD symposium järjestettiin West in La Paloma lomakeskuksessa Tucsonissa Arizonan osavaltiossa 9.-14.9.2012. Tilaisuuteen osallistui noin 250 aiheeseen innostunutta asiantuntijaa. Symposiumin 56 esitystä pidettiin tällä kertaa varsin korkeatasoisena. Teknisiksi papereiksi naamioituja tuote-esityksiä ei nähty.

Pasi K. Tamminen esitti Terttu Peltoniemen kanssa yhdessä laatimamme paperin matalatasoisesta HBM kestoisuustestauksesta (testauksen kaltaisia 100 V HBM purkauksia ei luonnossa tapahdu, vaikka tehdastason suojaus perustuu usein tähän olettamukseen) [1]. Lisäksi Pasi esitti oman huomiota herättävän systeemitason testausta tarkentavan paperin (rasitettava tuote tuskin kokee testaustilanteen kaltaista rasitusta normaalissa käyttötilanteessa) [2]. Osallistuin talkoisiin esittelemällä viiden yrityksen yhteistyönä laatimamme paperin kontaktivarautumiseen liittyvistä väärinkäsityksistä [3]. Esityksiin suhtauduttiin positiivisesti niiden vakiintuneita käytäntöjä kritisoivasta luonteesta huolimatta.

Ohjelman ulkopuolella käydyissä keskusteluissa oli melko vahvasti esillä staattisen sähkön hallinnan optimointiin liittyviä näkökulmia. Tuotteen osien yhdistämiseen liittyvän sähköfysiikan ymmärtämisen sijaan staattisen sähkön hallinnassa saatetaan tehdastasolla helposti keskittyä yksinkertaisempiin asioihin, joilla on korkeintaan vähäinen vaikutus riskinhallintaan.

Komponenttivalmistajat toivovatkin, että pelotteluun perustuvan staattisen sähkön hallinnan sijaan OEM tehtaat tutustuisivat SEED konseptiin (System Efficient ESD Design). Intel on jo nyt siirtymässä 14 nm teknologiaan, joten ESD-suojauksen kustannustehokas toteutus edellyttää tulevaisuudessa systeemitason suojaukseen panostamista. Keskustelen mielelläni aiheesta kiinnostuneiden kanssa (Cascade Metrology Oy).

Machine Model (MM) ESD herättää komponenttivalmistajien keskuudessa hilpeyttä. Siitä on tullut suorastaan vitsi. Asialla on kuitenkin vakavampikin puoli, sillä tehdastason ohjeistuksissa MM ollaan uudestaan nostamassa hallintaohjelman perusteeksi. Komponenttivalmistajat korostavat kuitenkin yhdessä rintamassa, että malli on epärealistinen.

ESDA:n tilaisuuksissa jaetaan paljon ajankohtaista tietoa. Seuraava EOS/ESD Symposium järjestetään Las Vegasissa Nevadassa 8.-13.9.2013. Suosittelen tilaisuutta kaikille, jotka tarvitsevat pelottelun sijaan teknisesti perusteltua tietoa staattisen sähkön hallintaan tai ESD-suojaukseen.

[1]  Low Level Human Body Model ESD
EOS/ESD Symposium, 2012, 34th
Viheriäkoski T, Peltoniemi T, Tamminen P

[2]  System level ESD discharges with electrical products
EOS/ESD Symposium, 2012, 34th
Tamminen P

[3]  Triboelectrification of static dissipative materials
EOS/ESD Symposium, 2012, 34th
Viheriäkoski T, Ristikangas P, Hillberg, Svanström H, Peltoniemi T

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close