ESD-hallintatarvikkeiden arviointi

Monissa organisaatioissa ESD-hallintatarvikkeiden hankinta perustuu spesifikaatiovertailuun. Tämä on johtanut siihen, että toimitusketjuissa ei yleensä suoriteta lainkaan olosuhdemittauksia. Staattista sähköä poistava tuote ei siten myöskään täytä standardien vaatimuksia. Vallitsevissa olosuhteissa kosteudesta johtuva mittauksen epäonnistuminen tulkitaan valitettavan usein mitattavan tuotteen hyväksi ominaisuudeksi. Näin huonompikin tuote päätyy käyttöön.

Esimerkkinä mainittakoon käytössä oleva staattista sähköä poistava tuotepakkauksen sisäosa, joka havaittiin laboratorio-olosuhteissa eristäväksi. Kyseisessä tapauksessa virheellisesti markkinoitu ”ESD-pinnoite” ei huonontanut merkittävästi materiaalin luontaista sähkön johtavuutta. Valmistajan mukaan tuote täytti sille asetetut vaatimukset, eikä kosteissa olosuhteissa huomattu staattista sähköä poistavan ominaisuuden puuttumista. Kyseessä oli volyymituote, mutta joskus pienten erien ”ESD-suojausfunktion” kustannuksetkin voivat olla merkittäviä, esimerkiksi kalusteissa.

ESD-hallintatarvikkeiden toimivuus voidaan varmentaa olosuhdetesteillä. Mikäli organisaatio ei ole halukas investoimaan mittauksiin, todistus kannattaa pyytää toimittajalta. Puuttuva tai puutteellinen todistus saattaa merkitä sitä, että olosuhdetestejä ei ole tehty asianmukaisesti. Silloin myös suojausfunktion toiminnallisuus on kyseenalainen. Todistuksista saattaa puuttua testausolosuhteiden merkinnät tai vaihtoehtoisesti testattava tuote voi olla niin heikosti identifioitu, että todistus voidaan kohdentaa mihinkä tahansa samannäköiseen tuotteeseen.

Hankintavaiheen tarkoituksenmukaisella kvalifioinnilla saavutetaan helposti merkittäviä kustannussäästöjä. Systemaattinen kelpoisuuden todentaminen vaikuttaa myös valmistajien ja toimittajien halukkuuteen suorittaa todellisia standardien mukaisia testejä. Näin päästään kustannustehokkaan jatkuvan parantamisen polulle myös staattisen sähkön hallinnassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close